TROUWEN IN FRANEKER

Op deze dag 22 juli 2022 zijn er een heleboel bruiloften, het is een prachtige datum en ook ik heb diverse bruidsparen moeten weigeren. Maar een bruidspaar heb ik voor deze kunnen aannamen. Dat zijn Jannie en Rudy, zei waren ruim op tijd om deze datum te boeken. Vandaag was hun grote dag en mocht ik hun huwelijk fotograferen als hun trouwfotograaf. Ik neem je even mee terug naar het begin van deze week en daarna.

Vrijdag is de grote dag van Jannie en Rudy maar een paar dagen voor de bruiloft wordt ik gebeld en hebben we contact. Een kleine wijziging er komt toch een ’trouwauto’. een volkswagen camper busje van een collega van Jannie wordt de auto. Of ik misschien eerst foto’s wil maken bij Rudy en daarna het schema wil volgen zoals afgesproken in ons gesprek. Natuurlijk wil ik dat en we spreken af in Dongjum.

Vandaag vrijdag is de grote dag van dit bruidspaar. Mijn tas is ingepakt mijn geheugenkaartjes zijn leeg en de batterijen vol geladen. Ik pak mijn spullen en rij naar Donjum vlakbij Franeker. Ik zie het busje als staan in de straat en weet dus dat ik goed zit. Ik parkeer mijn auto even verderop, ik doe dit bewust omdat ik niet wil dat mijn auto in de weg staat. Ik loop daarna richting het huis en bel aan. Er wordt niet open gedaan, ik kijk even of er een achterom is maar dan ziet Rudy mij en opent de voordeur. Ik krijg een stoel aangeboden en hij vertelt me dat hij moet wachten op een berichtje van Jannie als zij klaar is dan mochten we vertrekken. Rudy vind het wachten maar niets, en dat laat hij duidelijk merken. “Wachten is niets voor mij, het duurt mij veelte lang” Ik zeg hem dat Jannie hem vast snel een bericht stuurt en glimlach. Niet veel later klinkt de telefoon van Rudy, een berichtje! We kunnen! Rudy vergeet bijna het prachtige bruidsboeket maar wordt daar aan herinnert door de chauffeuse van het busje. Hij pakt de bloemen, en stapt het huis uit. Hij opent de deur van het busje en stapt dan in, ik fotografeer het moment. Daarna vertrekken we richting Ried. We stoppen nog even kort bij het bedrijf waar Rudy werkt daar hangt een spandoek met een felicitatie vanuit het bedrijf. Een enorm leuk gebaar! Daarna loop ik naar het huis van Jannie en Rudy. Het is op loop afstand nog geen 50 meter. Fijn voor Rudy hoeft zich geen zorgen te maken als hij naar zijn werk moet met deze aantal meters afstand. Ik Fotografeer de aankomst van het busje en dan fotografeer ik Rudy die aanbelt. Ik maak hiervan altijd een ‘nep’ foto. Dit omdat ik het leuker vind om de reactie van de man te fotograferen. En dan kan alleen vanuit binnen. Ik ga via de achterdeur naar binnen en tik even op de voordeur zodat de bruidegom weet dat hij nu echt kan aanbellen. Dit doet hij en de bruid doet open. Ze bewonderen elkaar en spreken lieve woorden naar elkaar uit en geven elkaar een kus, dan geeft Rudy het boeket en poseren ze samen voor de deur.

Vanuit daar rijden naar Leeuwarden. Rudy is een echte Leeuwarder en dus zal en tijdens zijn huwelijk wel echt een foto moeten komen bij de Oldehove. Dit was wel echt de belangrijkste foto van de dag voor Rudy. ‘ Zolang we maar een foto hebben met de Oldehove’. Tijdens ons kennismakingsgesprek heb ik verschillende locaties door besproken en het vossenpark heb ik als eerste keuze vanuit mij aangegeven hierbij heb je het park en de Oldehove. Rudy vond dit een prachtig idee en Jannie vond dit ook fijn. We maken een aantal foto’s van het bruidspaar met het camper busje en daarna lopen we door het park om daar verschillende foto’s te maken. Wanneer we hierbij klaar zijn maken we nog een aantal foto’s met de meegenomen gasten, dit was de wens van Rudy en Jannie. Wanneer we hier mee klaar zijn is er nog een ruime tijd over tot de ceremonie. Jannie geeft aan dat ze dit wel heel fijn vindt , dan hoeft ze zich niet zo te haasten. We kletsen wat met zijn allen en hun klein zijn Jurre(3) wilt in de boom klimmen. Helaas voor dit kleine mannetje koos hij precies een boom waar en wespennest zat en zo wordt hij geprikt door een wesp. Tranen met tuiten. Heel begrijpelijk want een steek van een wesp doet behoorlijk pijn. Zijn ouders proberen om te troosten maar niets lijkt te werken, dan vraagt zijn moeder of ze misschien de ‘wonderzalf’ moet halen want dit werkt op alles. Dit wil hij graag, maar hij is nog erg verdrietig. Ik klets even met Jurre en vraag of hij samen met mij op het bankje wil zitten, dit wil hij wel en ondertussen pak ik een speelgoedje uit mijn tas. Deze is van mijn dochter maar Jurre vindt hem wel erg leuk. We spelen er samen even mee en hij glimlacht weer. Niet veel later komt zijn moeder aangelopen met een beetje ‘wonderzalf’ en dan is het goed. Het is opgelost het helpt meteen. Handig die moeders met ‘wonderzalf’ dat helpt toch altijd.

Het is bijna 16:00 en we moeten nog naar Franeker rijden. We vertrekken vanuit het park en dan gaan we naar het gemeentehuis van Franeker om daar het bruidspaar te ontvangen en uiteindelijk om samen de Ceremonie te starten. We maken gezamenlijk een Erehaag en dan komt het bruidspaar ze stappen uit. En lopen met een bochtje door de erehaag we moesten blijkbaar een zijdeur hebben van plaats de hoofdingang. Oeps.. maar ach het maakt niet uit want we lopen naar de grote vergaderzaal. Daar worden de mensen getrouwd. De gasten nemen plaats en dan komt het bruidspaar samen met de Ambtenaar naar binnen, het publiek applaudisseert. Het bruidspaar neemt plaats op de twee stoelen in het midden, naast hun staat een tafeltje voor het boeket en Jannie legt de bloemen naast haar neer. De ceremonie begint en het liefdes verhaal inclusief aanzoek wordt verteld door de ambtenaar. Daarna is het grote moment daar en mag het bruidspaar gaan staan en elkaars rechterhand nemen. De vragen worden gesteld en beide antwoorden ze deze met een ‘Ja’ naar elkaar toe. Er wordt daarna een lieve kus gegeven en met een grote glimlach kijken ze elkaar aan. Dan is het moment van tekenenen daar, het bruidspaar tekent en daarna de getuigen. Er gaat alleen een klein beetje iets mis, een van de getuigen tekent niet tussen de lijnen en dat maakt de acte ongeldig. Gelukkig zijn we in het gemeente huis en wordt dit direct recht gezet en er wordt een nieuwe acte blad geregeld. Alle getuigen moeten opnieuw tekenen en dan zijn ze officieel op papier ook getrouwd. De ceremonie wordt afgesloten en daarna feliciteren de gasten het bruidspaar. Na dit moment maak ik nog een groep foto en nog een foto van een aantal gasten met het bruidspaar en dan zit mijn werk er voor deze dag op. Ik feliciteert nu zelf nog het bruidspaar en wens ze nog een hele fijne avond.

Lieve Jannie en Rudy geniet van jullie liefde en van elkaar, maar dat komt vast goed! Bedankt voor jullie vertrouwen en tot heel snel!

Liefs

Christha

POST A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.