Trouwen in Friesland

Vandaag mocht ik de bruiloft van Jannes en Nellie fotograferen! Samen met hun twee kinderen Klaas en Antoinette. Mijn wekker gaat vandaag vroeg 06:00 slaat mijn alarm de pieptoon. Goedemorgen het is vandaag 19 mei, tijd voor een dagje vol gezelligheid. Het beloofd een prachtige dag geworden met een zonnetje in de ochtend, die later op ook de gehele dag zal schijnen.

Ik maak mij klaar voor vertrek, gisteren heb ik alle batterijen opgeladen, zodat we de gehele dag kunnen fotograferen. Ik pak al mijn spullen en neem deze mee naar de auto. Daarna rij ik naar Warten naar de bruid haar ouderlijk huis. Ik parkeer mijn auto iets verderop in de straat en neem al mijn spullen mee naar het juiste huisnummer. Daar staat de Mem van van de bruid al buiten. Ze verwelkomt mij en verteld dat de deur al los is. Eenmaal binnen zie ik Wendy van Pro looks al druk bezig met Nellie haar make-up. Ik stel mij voor aan de mensen die thuis zijn de bonusmoeder, vader en broer. Ik zeg Antoinette gedag die op de bank nog lekker ligt te chillen. Ik vraag of ze er zin in heeft, ze knikt maar is nog wel een beetje moe. Het is tenslotte nog vroeg! Dus geheel begrijpelijk dat deze meid nog lekker wil chillen op de bank. Ik plaats mijn spullen op een handige plek, en pak mijn camera’s uit de tas. Ik begin direct met fotograferen.

Ik loop een rondje door het huis, ik kijk waar ik de jurk kan hangen. Ik kies uiteindelijk voor de beste plek, bij het raam. Ik haal een haakje van het gordijn een stukje gordijn los en haak daarna de jurk in het haakje. Zo hangt de jurk mooi volledig. Ik fotografeer de jurk. Daarna fotografeer ik de schoenen, sluier, parfum en oorbellen. Ondertussen let ik ook op Nellie en Wendy en fotografeer ook dit proces. Langzaam druppelt de familie en vrienden naar binnen. Wanneer Nellie volledig klaar is gemaakt is het tijd om de jurk aan te trekken. Ze wordt geholpen door haar bonus-moeder en zus. Ze duikt de jurk in en dit moment fotografeer ik. De jurk staat Nellie prachtig en daarna worden de schoenen aangedaan door haar mem. Daarna worden de sluier, parfum en oorbellen in gedaan. Een prachtige bruid straalt in haar prachtige trouwjurk. Het staat haar fantastisch! Daarna is het tijd dat iedereen naar buiten gaat. Ze vormen een mooie erehaag.

Niet veel later komt Jannes in zijn auto aanrijden samen met zijn zoon Klaas. Samen stappen ze uit, en ik fotografeer dit moment. Jannes wilt aanbellen, maar dan zeg ik. Je hebt een zonnebril op, dan zie je straks niets. We lachen erom. In de auto heeft Jannes zijn normale bril. Deze wordt vakkundige door een van de familie leden uit de auto gehaald en dan belt Jannes aan. Hij neemt afstand van de deur draait zich om en dan verschijnt Nellie. Ze tikt hem aan en dan zien ze elkaar. Ze stralen een voorzichtige kus wordt er uitgedeeld. Zoals Jannes zei ‘Het is nu nog niet mijn vrouw.’ En daar heeft hij gelijk in. Ik glimlach achter mijn camera. Daarna vertrekt het gezelschap en het bruidspaar samen met hun kinderen richting Grou voor de ceremonie.

Daar aangekomen gaat het bruidspaar als eerste naar binnen. Daarna volgen de gasten het stel en nemen zij plaats in de zaal. Ik maak mij klaar voor de ceremonie met twee camera’s paraat, sta ik klaar. Tijdens dit moment fotografeer ik altijd met twee camera’s zodat ik niets kan missen. Hierdoor ben ik altijd verzekerd dat altijd 1 camera beelden succesvol aflevert. Natuurlijk doen ze het beide, maar je weet het natuurlijk nooit! En liever het zekere voor het onzekere want dit moment kan je niet over doen. De Babs komt binnen en legt alles uit, daarna vraagt ze over iedereen wilt staan, want hier komt de bruidegom. Eerst de kinderen deze worden opgevolgd door hun vader. Vlak daar achteraan komt Nellie samen met haar vader de zaal binnen gelopen, iedereen klapt. Daarna neemt het stel plaats op de stoelen en begint de ceremonie. Een liefdevol, sterk maar korte geschiedenis wordt verteld en daarna volgt het JA-woord. Ze mogen beide gaan staan en geven elkaar de rechter hand. Ze beantwoorden beide de vraag van de ambtenaar met een JA! De ringen worden gebracht door beide kinderen en worden om gedaan er wordt nog even een grapje door Jannes gemaakt over de maat van de ring en een paar dikke vingers. Maar de ringen passen perfect en is de maat prima en de dikke vingers van Nellie vallen wel mee. Na dit moment van de trouw ringen, is het tijd voor de handtekening, iedereen tekent netjes. Daarmee is het huwelijk officieel en heeft het plaats gevonden. Vanaf nu zijn het Meneer en Mevrouw.

Na dit moment is er even ruimte om het bruidspaar te feliciteren en volgt daarna de groepfoto voor het Raadhuis. Het is altijd even passen, meten en hopen dat iedereen netjes op zijn plekje blijf staan die ik toegewezen heb aan iedereen. Ik maak een aantal foto’s en daarna is het tijd om naar de volgende locatie te gaan. We rijden naar Eernewoude naar het Princenhof. Daar aangekomen staat een heerlijke lunch op ons te wachten. Ik fotografeer eerst het bruidspaar en de gasten die de lunch pakken. En daarna mag ik ook een heerlijk broodje, een verse jus en vooral een heerlijke wrap met carpaccio nuttigen! Heerlijk was het! Dank je wel bruidspaar voor deze heerlijke lunch!

Wanneer we uitgegeten zijn staat een prachtig schip voor het bruidspaar en de kinderen klaar. We gaan aanboort en maken een aantal foto’s op het schip. Daarna leggen we aan bij een steiger en gaan we een gebied in. In dit gebied ben ik niet geheel tevreden over de locatie en overleg dit met het bruidspaar en assistent van het schip. We besluiten om een andere locatie te zoeken. We lopen terug naar de steiger, het bruidspaar gaat voorin het schip staan en ik blijf aan wal. Vanaf de wal maak ik een aantal foto’s van het schip varend. Daarna pikken ze mij weer op, ik spring aan boort met behulp van de bruidegom. We maken daarna een aantal foto’s opnieuw op het schip en varen dan naar een vakantie huisje. Daar zijn op dat moment mensen. We varen er heen de tuin lijkt geweldig om een aantal foto’s te kunnen maken. Ik trekt mij stoute schoenen aan en vraag of wij misschien een aantal foto’s maken maken in de hun tuin. Dit mag! We leggen aan en maken een paar prachtige foto’s in de tuin. Een prachtig mooie plek met mooie bloesem in de bomen.

Door dat we van locatie zijn geswitcht lopen we iets uit op ons schema. Niet een mega probleem, dus bij aankomst snel wat drinken en dan is het taart moment. De taart wordt aangesneden door het bruidspaar en dan delen ze samen hun gebakje. Ik maak van dit moment een paar foto’s. En schiet daarna wat sfeer foto’s van dit moment samen met de gasten. Ik krijg ook een stukje taart en deze smaakt heerlijk. We zijn enorm uitgelopen betreffende tijd en eigelijk zit mijn tijd erop. Ik kijk naar de bruid, de gasten foto’s moeten nog gemaakt worden. Ik zie dat ze even opgeladen moet worden. Ik zeg “Nellie we doen het mooi rustig aan! we kakken even in en gaan zo vol energie nog wat gasten foto’s maken.’ Dit wordt met een tevreden antwoord beantwoord. Even laden we op. En dan daarna maken we een aantal foto’s van de gasten met het bruidspaar. Ik sluit af met nog enkele foto’s van de kinderen en zit de dag er voor mij op. Ik neem afscheid van het bruidspaar en rij weer terug naar Leeuwarden. Het was een prachtige dag met heerlijk weer.

Liefs bruidspaar en kinderen, jullie zijn al zolang bij elkaar. Dus ik kan jullie alleen maar heel veel geluk en gezondheid wensen! Dank je wel voor jullie vertrouwen in mij.

Liefs

Christha

POST A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.