Trouwen in Leeuwarden

Douwe en Bianca zijn inmiddels getrouwd! En bij deze prachtige dag in Oosterwolde en Leeuwarden mocht ik aanwezig zijn als trouwfotograaf. Het is en blijft altijd bijzonder om op een van de belangrijkste dagen in het leven van mensen te mogen fotograferen. Zo ook op 6 mei 2022, ik neem je terug naar deze vrijdag.

Het is vrijdag 6 mei mijn wekker gaat vroeg, ik kleed mij aan en eet mij ontbijt het is rond de klok van 06:00 als ik mijn spullen in de auto leg en vertrek richting Oosterwolde. Daar zal de bruid worden opgehaald bij haar ouders thuis. Ze heeft daar geslapen en zal daar worden klaar gemaakt. Het is vanochtend erg mistig en als ik voorbij Drachten ben dan is het erg dichte mist waar ik de auto’s in zie verdwijnen. Omdat ik ruim op tijd ben vertrokken rij ik iets rustiger aan. Veilig op de weg rijden is voor mij enorm belangrijk. Liever iets te laat dan niet aankomen, zeg ik dan. Na even te hebben gereden rij ik de straat binnen waar het huis zich bevind. Ik kijk even om mij heen betreft de plek waar ik zou kunnen parkeren. Ik zie nergens parkeerplaatsen behalve de grote oprit voor de deur, maar hier mijn auto neer zetten is niet praktisch. Want hier moeten straks foto’s worden gemaakt. Ik rij terug naar een plek waarbij ik een pleintje heb gezien met parkplaatsen. Waar het precies was had ik geen idee want de mist was enorm, dus ik kon niet echt zien waar ik was. Ik pakte mijn camera spullen, en check nog even of mijn second scooter Lisanne bij Douwe de bruidegom is. Ook zij is op locatie aangekomen bij de bruidegom en zo kunnen we beide op onze eigen locatie van start. Ik heb Lisanne ingehuurd om ook een beeld van de bruidegom te geven op zijn ochtend, ik kan natuurlijk mij zelf niet splitsen dus een fijne samenwerking is dan erg fijn. Zo zorgen we voor een mooi compleet beeld van de dag.

Ik loop met mijn spullen naar het huis van de ouders van Bianca de bruid. Ik klop op het raam, want wellicht slapen er nog mensen. Het is tenslotte nog vroeg. Bianca doet open. “Goedemorgen!” Ik zie de zenuwen op Bianca haar gezicht en vraag of ze een beetje heeft kunnen slapen. Bianca kijkt mij lachend aan en antwoord mij dat ze een soort van heeft geslapen maar wel lastig. Ik vraag of ze nog iets gehoord heeft van Douwe of de kinderen maar daar heeft ze vandaag niet contact mee verteld ze. Niet eerder dan dat ze klaar is mag ze een berichtje sturen, dat hebben ze elkaar beloofd. Ik kom de woonkamer in en daar is Ria de (stief)moeder, ik stel mij voor en we kletsen even. Niet veel later komt Wendy binnen. Wendy is een visagiste, haarstylist en verzorgd ook de nagels. Ik ken Wendy al jaren en werk graag met haar samen omdat ik de kwaliteit en service die ze levert naar haar klant heel belangrijk vind. Mocht je nog iemand zoeken, je kan op haar bedrijfsnaam Prolooks klikken en dan kun je haar website bekijken. Wendy trekt haar plan waar het beste daglicht is. Dit is in de keuken en Wendy begint te schuiven met de meubels. Ik schuif mee zodat er hier en daar wat “storende elementen” uit beeld zijn. Ik maak voor Wendy een voor foto met toestemming van Bianca. Daarna start Wendy en begin ik ook te fotograferen.

Nadat Wendy haar werk heeft gedaan is het tijd om te jurk aan te doen, de sierraden te dragen en de parfum op te spuiten. Moeder Ria helpt met de jurk en ik fotografeer dit moment. De veter is altijd een ‘leuk’ klusje. Het moet precies zo en niet anders, Ria en ik kijken na de veter. Ik ben dan wel een huwelijksfotograaf en ik zie veel bruidsjurken, maar van die veters.. Daar kan ik geen antwoord op geven. Ria denkt het te weten en probeert het. Het ziet er goed en en volgens mij lijkt het te kloppen. Ria snoert Bianca de jurk en sluit af met een mooie strik. Wat ziet Bianca er prachtig uit. Over de jurk heeft ze een doorzichtig sjaaltje in de kleur paars. Paars is de lievelingskleur van Bianca, dit komt in de kleine details terug, zoals haar nagels en sierraden. En dan is ze klaar, klaar om de deur open te doen voor Douwe. En die staat al voor de deur, te wachten tot hij eindelijk zijn toekomstige vrouw mag komen ophalen. De vrouw waar hij heel graag “Ja!” wil tegen zeggen. Zijn Bianca, zoals hij zelf de dag tijdens de reportage vertelde. “Mijn prachtige mooie vrouw!” Ik loop naar buiten en vraag Douwe aan te bellen. En loop daarna snel naar binnen via de achterdeur om weer de andere kant foto’s te maken. Ik sta in het smalle gangetje op de trap en vraag Bianca of ze de deur en helemaal open wilt doen, zodat ik echt de beste beelden heeft. Dit doet ze en dan zie ik twee emotionele mensen, die blij zijn om elkaar te zien. Ze kussen en knuffelen en je ziet de spanning een verdwijnen. Een moment van rust voor hun beide, ze zijn bij elkaar.
En dan de kinderen, staan buiten te wachten op hun Memmie. Zenuwachtige koppies en een trotse moeder van de bruidegom staan bij de kinderen. Het is een prachtig maar emotioneel moment. De kinderen vliegen naar Bianca en ze omhelzen haar. Dit moment is werkelijk goud waard. Zo ontroerend hoe de kinderen samen als een Bianca omhelzen. En Douwe die is trots, heel trots!

Ria heeft een aantal heerlijke broodjes gesmeerd voor ons, en we hebben allemaal even pauze. Daarna vertrekken we richting Leeuwarden. We maken dan eerst een aantal foto’s in het vossenpark me ouders en de kinderen. En daarna rijden we na het oude stadhuis van Leeuwarden. Een erehaag aan mensen verwelkomt het bruidspaar en de kinderen, we gaan het stadhuis binnen. Ik loop als eerste na de zaal, zoek een praktische plek voor mijn spullen, uit het zicht natuurlijk. Stel alles in wat gedaan moet worden en sta dan klaar om dit bijzondere moment vast te leggen. Als iedereen binnen is en de juiste plek heeft worden de deuren open gedaan door hun zoons en komt dan als eerste de bruidegom en zijn moeder. Samen lopen ze dit moment tegenmoet. Niet veel later komt de bruid binnen en zij wordt weggeven door haar vader. Haar vader spreekt nog een aantal waardevolle woorden tot Douwe en geeft dan de hand van zijn dochter aan Douwe. De ceremonie begint en de ambtenaar verteld hun liefdes verhaal. Een bijzonder verhaal die elkaar samen bracht naar het moment van hier, samen met hun vier prachtige kinderen. Hun allergrootste rijkdom, hun liefde. Dan is het moment daar het is tijd om elkaars rechterhand te geven en elkaar diep in de ogen te kijken. De vraag of ze elkaars man en vrouw willen worden wordt gesteld. En beide antwoorden ze deze met een volmondige ‘JA!’. Ze mogen elkaar feliciteren. Ik zie door mijn camera een liefdevolle kus. En ik zie daarna wat waarschijnlijk niemand zag, maar ik wel. Douwe iets in het oor zeggen van Bianca. Ik glimlach achter mijn camera, wat lief! Maar wat er gezegd is, dat zal ik natuurlijk niet weten. Maar vast lieve woorden voor zijn lieve mooie vrouw Bianca. Daarna worden de handtekeningen gezet en lopen zei vanaf nu samen hand en hand door het leven als man en vrouw! Beneden staat de erehaag al op hun te wachten en samen lopen ze naar buiten en ik fotografeer dit moment. We sluiten de locatie af met de groepsfoto bij de Juliana boom met alle gasten die aanwezig zijn.

Daarna gaan we naar de locatie waar de taart zal worden aangesneden. De locatie is prachtig aangekleed in het wit met paars. De taart staat nog in de koeling en er wordt gevraagd wie de taart wil tillen. Als niemand het aanbied, bied ik mijzelf aan. Want met een trouwjurk de taart ophalen lijkt met geen goed idee. Ik til de prachtige taart uit de koeling. Maar jeetje wat is die zwaar! Ik til hem voorzichtig naar de tafel, en krijg net nog geen zweethanden. Want jeetje je zou deze prachtige taart maar laten vallen. Gelukkig gebeurt dat niet en zet ik de taart goed neer en is dan het moment daar om te taart aan te snijden. Dit doen ze natuurlijk samen en worden de hapjes van de taart gedeeld. De rest van de taart word hoofdzakelijk door Douwe opgegeten. Als Bianca zegt ‘He! Mag ik misschien ook nog een stukje?’. Ik geef Bianca een vorkje. Snel neemt Bianca ook nog een paart happen van de taart. Ook deze heeft trouwens paarse bloemen, hoef gaaf is het dat de kleur paars elke keer weer terug komt in het hele huwelijk Bianca en Douwe?! Na dit moment vertrekken we samen naar het vossenpark in Leeuwarden. Om daar nog een aantal mooie foto’s te maken van dit liefdevolle en mooie bruidspaar. Als we klaar zijn help ik Bianca nog in de bus, want inmiddels is de trouw auto omgeruild voor de werk bus van Douwe. We nemen afscheid van elkaar en ik wens ze nog een hele plezierige avond met een prachtig feest. De foto’s hierboven zijn een minimaal deel van de foto’s van deze dag. De foto’s bij Douwe, gemaakt door de andere fotografe krijg ik nog op een later moment zodat ik deze kan bewerken en kan toevoegen in het trouwalbum. Ook zijn er andere meer mooie beelden straks terug te vinden in hun trouw album.

Voor nu lieve Douwe, Bianca en de kinderen wens ik jullie heel veel liefde en geluk in de toekomst dat jullie vol op mogen genieten van elkaar en van het leven. Bedankt voor jullie vertrouwen en het mee denken betreft afgelopen vrijdag. Heel erg bedankt! Jullie zijn een geweldig bruidspaar om mee te mogen werken. Geniet van jullie liefde!

Liefs

Christha

POST A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.