Trouwen in Leeuwarden Grote kerk

Gisteren was en prachtige dag voor Rianne en Johan! Ze trouwde voor hun kerk. De grote kerk in Leeuwarden met bij hun meer dan 250 getuigen. Een kerk vol mensen die deze ceremonie bijwoont. Ik neem je graag mee naar gisteren, de trouwdag van Johan en Rianne.

Het is vandaag vrijdag 1 maart 2024, vandaag staat het kerkelijke huwelijk van een prachtig koppel op de planning. Net na het middag uur spreek ik af met het bruidspaar bij onze eerste locatie, het Sint Anthony Gasthuis. Ik wacht hierop mijn bruidspaar. Vanaf de kerk komen ze naar mij toegelopen. Beide zijn ze geweldig gekleed. Een mooi pak en een prachtige trouwjurk waar Rianne de show in steelt. Het staat haar prachtig. Ook heeft ze een mooi kapsel en ook haar make-up is verzorgd door Wendy van Prolooks. Omdat we nog maar in begin maart zijn is er weinig groen te zien aan de bomen, dat mag natuurlijk de pret niet bedrukken. Hier en daar is wel een beetje groen en dan gebruik ik dan graag. Maar ook andere elementen van de prachtige tuin zijn geweldig! Zoals een mooie deur met een bijpassende oudere trap doet het goed op de foto’s. Nadat we een aantal foto’s hebben gemaakt met elkaar en afzonderlijk van elkaar besluiten we nog een stukje van de straatjes achter de tuin te fotograferen. Hier is het wel gezellig druk op vrijdag en zo fietsen en lopen vele mensen ons voorbij. Het bruidspaar wordt meerdere malen gefeliciteerd. Mensen stoppen even met de fiets of wachten met verder lopen zodat we snel wat foto’s kunnen maken zonder mensen. Heel erg lief! En soms juist ook leuk om juist die drukte te fotograferen terwijl een stralend bruidspaar hier tussen loopt. Hieronder de prachtige foto’s van de foto reportage op de buiten locatie.

Sorry jongens! Voor deze reeks foto’s! Maar dit zijn toch geweldige plaatjes. Oké, terug naar deze dag! Als we klaar zijn met de foto’s ga ik voorop naar de grote kerk. Waar ik samen met de ceremonie meesters een erehaag laat vormen voor het bruidspaar. En dan komt niet veel later onder applaus het bruidspaar bij de kerk aan. Ze worden hartelijk ontvangen door hun gasten. Ze lopen hierna direct door naar hun zaaltje, waar een bruidstaart klaar staat om aangesneden te worden. Dit wordt gedaan onder toeziend oog van hun lieve familie en vrienden. Daarna wordt een kop koffie of thee gedronken en gesmuld van de taart. Na dit moment is het tijd om een groepsfoto te maken en ook de foto’s met de dag gasten worden los gefotografeerd. Johan zijn neefje is als enige kleintje bij het gezelschap. Hij heeft een heel schattig pakje aan en ik stel voor dat hij nog even een gave foto te maken met zijn oom. Dit vinden ze allemaal een leuk idee! En hoe schattig is het kleine mannetje van 4 maandjes, met zijn stralende blauwe oogjes. Een trotse oom straalt voor mijn lens. Nadat de foto’s zijn genomen gaan we allemaal weer naar binnen. Het is best koud buiten, ondanks het zonnetje die af en toe langs komt.


Eenmaal binnen geniet iedereen van leuke stukjes die zijn voorbereid door familie en vrienden, onder genot van een drankje. Waar ik twee trotse ouders van Rianne zie spreken en hun liefde uitspreken voor hun dochter en haar manier van op groeien. Ook voor Johan zijn er dingen voorbereid waar een serieuze Johan quiz wordt gestart, met de vreemdste vragen over wat Johan bijvoorbeeld at tijdens zijn studente tijd. Laat dit een Wrap met chips zijn, hoe verzin je het?! Maar schijnbaar at Johan die regelmatig. Hilarisch als je vrienden er mee komen tijdens je huwelijk. Dat vonden Johan en Rianne ook. Ze hebben het geweldig gevonden tijdens deze momenten, die speciaal zijn uitgebeeld. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet staat het syrisch buffet klaar, over gebracht vanuit Groningen al te wachten om te worden genuttigd. Kort voor het eten word gebeden en daarna is het de eer aan het bruidspaar om als eerste hun maaltijd te kiezen. Nadat iedereen is geweest, ik nog een aantal sfeer foto’s heb gemaakt. Is het daarna aan mij om ook even pauze te nemen en mee mag eten. Altijd fijn, zeker als ik de gehele dag tot in de avond bij het bruidspaar ben, om te fotograferen tijdens hun trouwdag. Voor het eerst in mijn leven eet ik trouwens Baklava! En ik moet zeggen het was lekker.

Na de maaltijd is het tijd om alles te installeren voor het grote moment, ik meld mij in de Grote kerk zelf. En kijk nog even alle plekken na, waar ik mijn spullen leg. En dan is het moment het is tijd. De gasten zitten op hun plaats, de kerkdeuren gaan open. En daar verschijnt het bruidspaar. Samen hand en hand lopen ze naar binnen. Gevolgd door de Dominee. De dienst begint staand. Ik had twee taken vandaag mooie foto’s maken, ter herinnering van deze dag. Maar voor Johan was het heel belangrijk om niet op te vallen tijdens deze dienst. Dus daar ga ik voor, ik verplaatst mij altijd op de juiste momenten, wanneer het nodig is. Ik maak mij altijd kleiner door bijvoorbeeld te hurken zodat ik minder opval. Ik loop achter de mensen langs, zodat ik nooit de ‘verbinding’ Verbeek met de spreker. Dit vind ik enorm belangrijk. Altijd bij elke ceremonie. De dienst bestaat uit een aantal stukken, maar ook het orgel wordt bespeeld en er wordt luidkeels gezongen tijdens verschillende liederen. En met het aantal mensen in de kerk klonk dit erg goed. Wetend dat er verschillende koren geleid door Rianne hier onder de gasten zijn. Ook wordt hun huwelijk tegen over god bezegeld, en knielen ze hiervoor. Ook dit moment fotografeer ik. Dan wordt er nog gebeden en wordt er aansluitend een laatste stuk gespeeld op de Orgel.

Dan is de dienst voorbij en wordt het bruidspaar gefeliciteerd, door de vele gasten die aanwezig zijn. Nadat ik ook het bruidspaar feliciteer en afscheid heb genomen krijg ik nog een prachtig compliment van Johan. ‘Je hebt het fantastisch gedaan! Ik heb je eigelijk niet gezien.’ Fijn om te horen. Zeker omdat dit belangrijk was voor Johan, vind ik het fijn dat ik zijn wens in vervulling heb kunnen laten gaan. We nemen afscheid van elkaar en inmiddels heb ik een aantal foto’s bewerkt en dit blog geschreven.

Liefs bruidspaar, Gefeliciteerd met deze heugelijke dag. Ik wens jullie heel veel liefde, geluk en bovenal gezondheid in jullie toekomst, in jullie huwelijk.

Liefs

Christha

POST A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.