#BOEB

Hastagh BOEB staat voor Baas Over Eigen Borst. Het is een groot taboe, zeker voor moeders die langer voeden. Waarom dat snap ik zelf niet. Het is harstikke gezond voor het kind en ook de moeder. Borstvoeding kan bijvoorbeeld bijdrage dat moeder vrij van ziektes blijft. Zoals bijvoorbeeld borstkanker, baarmoederkanker, eierstokanker en daarbij nog een aantal ziektes. Hoe langer de moeder het kind voed hoe gezonder het is voor beide. Omdat moedermelk zoveel antilichamen bevat die het immuunsysteem van het kindje opbouwen, is het gevolg dat kinderen die borstvoeding krijgen minder risico lopen op allerlei ziektes en allergieën. Uit onderzoek is gebleken dat bij deze baby’s tijdens de kindertijd de volgende ziektes minder vaak voorkomen: leukemie, urineweginfecties, vetzucht, oor- en longinfecties, maagdarmproblemen, wiegendood, bacteriële meningitis, lymfomen, jeugdreuma, de ziekte van Hodgkin, problemen met gezichtsvermogen, colitis ulcerosa, astma, eczeem, en zelfs diabetes 2. Maakt dit het allemaal niet de moeite waard om (langer) borstvoeding te geven?

Vroeger werdt borstvoeding meer als normaal gezien. Het was goedkoop en erg gezond. Zo werden vele kinderen mondjes gevoed, ook bij grote gezinnen die soms wel bestonden uit acht kinderen of meer, daardoor was soms de moeder jaren aan het voeden. Ik heb de afgelopen week vele moeders gesproken, moeders die werden beledigd omdat ze borstvoeding geven. Nare opmerkingen kregen van buitenstaande maar ook van mensen dichtbij zoals hun familie. Kwetsende opmerkingen. En waarom? Omdat het schijnbaar gek is om tegenwoordig je kindje borstvoeding te geven. Niks ten nadelen van de kunstvoeding, die tegenwoordig ook uiterst goed is om je kindje mee groot te brengen. Maar waarom is een fles met kunstvoeding wel normaal maar voeding uit een borst opeens gek. Ik weet het niet, en ik ben bang dat ik het nooit ga snappen. Ik vindt er namelijk niets geks aan.

Ook ik heb mijn oudste dochter 20 maanden gevoed aan de borst. Ze is gezond, is vrijwel nooit ziek geweest in die periode en nog steeds niet eigenlijk. Inmiddels is zei vier jaar oud. Nu mijn tweede kindje is geboren voed ik opnieuw ze is inmiddels negen weken. Ze doet het flink en groeit meer dan goed. Zoals sommige tegen mij zeggen “Je geeft haar slagroom” Twee weken geleden voedde ik in het openbaar. Een man in de stad riep op een afstandje “Fantastisch! Je hebt de catering bij je!” Ik moest erom lachen en was blij met deze positieve opmerking. Vier jaar geleden was dat anders. Ik heb nare dingen gehoord, zelf dat ik asociaal ben.. En het enige antwoord wat ik toen zei ‘De wereld is groot genoeg, je hoeft niet naar mij te kijken.’ Ik hoop vele moeders te mogen mee geven om zich niet langer te schamen of zich te verbergen. Als je kindje honger heeft geef hem of haar dan te eten. Waar je ook bent. Tegenwoordig met borstvoeding kleding zie je niets meer. Op het strand en in het zwembad zie je toch echt meer huid dan wanneer je met passende kleding je baby voed.

Ik vind dat vrouwen zelf mogen beslissen of ze hun kindje willen voeden met de borst en hoelang. Baas over eigen borst. Daar hebben buitenstaanders niets van te vinden. Dus lieve mensen wees lief voor elke moeder die voed, als dit met de fles is of met de borst maakt niet uit! Iedereen geeft de voeding met liefde. Laten we de voeding zien als liefde en als groei voor het wonder dat mag leven. Geniet van al het moois om ons heen en van de natuur. ‘Borstvoeding is het meest natuurlijkste wat er is’ #BOEB

Liefs Christha

POST A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.