Trouwen in Grou

Afgelopen zaterdag middag mocht ik het huwelijk van Sander en Rianne fotograferen. Ze zouden dit jaar al eerder trouwen maar door covid-19 moest het huwelijk worden uitgesteld. Deze zaterdag zijn ze 8 jaar bij elkaar en dat maakt behalve de getallen ook een extra bijzondere datum voor hun zelf. Ik neem je graag mee terug naar hoe hun prachtige dag is verlopen.

10 – 10 – 2020, het is vandaag de dag van Sander en Rianne ze gaan trouwen! Van te voren heb ik een gesprek met het bruidspaar gehad over hun wensen en het verloop van deze dag. De dag zal iets anders verlopen dan ze graag zouden willen, maar hun liefde is het belangrijkste op deze zaterdag. Ik heb afgesproken dat ik rond 14:00 bij hun thuis zou zijn, zodat ik Sander kan fotograferen als hij Rianne ziet in haar trouwjurk. Rond 13:15 rij ik uit Leeuwarden richting Reduzum, dat is natuurlijk wat vroeg maar ik ben liever op tijd dan te laat. Ongeveer naar 20 minuutjes rijden arriveer ik op hun thuis adres. Rianne doet de deur open en begroet me. Ik lach naar haar en zeg ‘Mooie trouw jurk hoor!’. Maar die heeft ze natuurlijk nog niet aan, want Sander staat nog in de woonkamer. Rianne gaat dan naar boven samen met haar moeder, tijd om haar trouwjurk aan te trekken. Ik loop met Sander een rondje om het huis, we bekijken wat de beste plek is om de foto’s te gaan maken. Ik kijk naar de stand van de zon, deze is op zich niet heel gunstig. Een van hun moet tegen de zon in kijken. En besluiten uiteindelijk dat de beste plek is voor hun huis.

De moeder van Rianne doet de voordeur over ‘Zijn jullie er al uit?! Ze kan niet meer wachten’ Ik moet er een beetje om lachen, Rianne is vermoedelijk zenuwachtig en heeft niet meer zoveel geduld voor dit moment. Sander rookt nog snel een sigaretje en neemt het boeket in handen en gaat afgesproken richting kijken op het aangewezen plekje. Ik zie zijn zenuwen, hij kan niet meer wachten. Het hekje gaat open achter en hij hoort voetsenstappen. Helaas voor hem is dit nog zijn schoonvader. Geduldig blijft hij staan en wacht op mijn teken. Ik vertel hem dat ze er nu bijna aankomt en dat hij nog heel even moet wachten. Rianne gaat naar hem toe staan met zijn gezicht. Ik schiet een foto van een bruid die straalt en die staat te springen om haar toekomstige man zijn reactie te zien. ‘Je mag kijken Sander’ Vertel ik hem en dan draait hij zich om… Hij is verbijsterd en kijkt vol bewondering naar haar, hij laat haar weten hoe mooi hij haar vindt. ‘Ik draai even een rondje om je heen, je bent mooi. Maar nu! Echt whoo!’ Ik glimlach om zijn reactie achter mijn camera. Wat een fantastische reactie! Hij zoent haar en ondertussen maak ik foto’s van hun.

De auto rijdt voor en dan is het tijd om in te stappen, de vader van de bruid heeft een prachtige Ford mustang hij is wit met een mooie rode baan in het midden. Een prachtige auto om in te trouwen. Haar vader wou de foto eigenlijk verkopen, maar dat mocht niet van Rianne, niet eerder dan zij was getrouwd in deze auto. Dus op deze mooie dag is deze auto de trouwauto van Sander en Rianne. Haar vader rijdt de auto naar Grou. Ik stap dan ook direct de auto in en ga naar de ceremonie locatie.

Op de locatie aangekomen parkeer ik mijn auto aan de zijkant. Ik ga boven staan zodat ik een goed overzicht heb van hun aankomst. Daar komen ze aan, ik fotografeer hun en daarna stappen ze uit. Ze wandelen door de mensen en uiteindelijk bereiken ze de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze gaan samen naar binnen en daarna ga ik alvast naar de zaal waar de ceremonie zal plaats vinden. De gasten volgen mij daarna en ik zet mijn cameratas achteraan uit het zicht. Ik maak mijn tweede camera gereed. Tijden de ceremonie fotografeer ik altijd met twee camera’s. Mocht er iets met een camera gebeuren heb ik altijd de ander nog. Zeker tijdens zulke belangrijke momenten vindt ik het belangrijk op een goede back-up camera te hebben. De gasten nemen plaats en daarna komt ook de ambtenaar binnen.

De gasten worden gevraagd om te gaan staan voor het bruidspaar. Vlot daarna openen de deuren aan de achterkant van de trouwzaal en komt het bruidspaar binnen gelopen. Met wat passen en meter lukt het net om tussen het gangpad te komen. Door de 1,5meter regel is er een creatief gangpad gevormd zodat alle gasten met gepaste afstand van elkaar kunnen zitten. Dit stukje verloopt dus iets anders maar als dat de grootste drempel is van de ceremonie dan stappen ze daar met gemak over heen, over beter gezegd tussendoor. De gasten applaudisseren voor het prachtige paar die hun weg volgt naar de twee stoelen tegen over de de ambtenaar.

Nadat het bruidspaar heeft plaats genomen, begint de ambtenaar met de ceremonie. Ze verteld over de relatie van Sander en Rianne en hoe het huwelijk tot stand is gekomen. Ik zie af en toe een opkomende traan bij Rianne en ik zie Sander met gezonde zenuwen luisteren. De Ceremonie is prachtig en dan zijn we bij het officeele gedeelte aangekomen. Het Ja-woord. Het belangrijkste moment wat moet worden uitgesproken door het bruidspaar. Ze gaan staan, nemen elkaars rechterhand en kijken elkaar diep in de ogen aan. Beide antwoorden ze vraag van de ambtenaar met een volmondige ‘JA!’. En daarna mogen ze elkaar feliciteren. Ze geven elkaar een kus, een kus met enorm veel passie, liefde en opluchting. En nog een kus, en er volgen nog een aantal maar wat zitten deze mensen vol met liefde. Als fotograaf kan ik me niets anders wensen dan deze liefdevolle gepassioneerde kussen. Uit de zaal hoor ik onder de gasten ‘Ja, nu is het wel genoeg hoor!’. Iedereen lacht om de uitspraak en daarna worden de ringen naar voren gebracht. Ze doen elkaar de ringen om en showen deze naar mij en publiek, een echt foto momentje maken we ervan.

Dan is het moment daar gekomen om de akte te tekenen. Eerst tekent het bruidspaar. Daarna de vier belangrijke getuigen die hun handtekening mogen zetten. Beide hun broer, Rianne haar nicht en Sander zijn beste vriend. Met een glimlach tekenen ze allemaal. Daarna volgt de handtekening van de ambtenaar en geeft zij mij de ruimte om een foto te maken van de akte. Om het unieker te maken vindt ik het leuk dat het bruidspaar de akte vasthoudt. Ik grap nog naar het bruidspaar ‘Doe maar net of jullie elkaar lief vinden’ Ze moeten beide lachen en houden met trots de akte in hun handen. Ik maak de foto en leg dan de akte terug op de tafel. De Ceremonie wordt daarna liefdevol beëindigt.

Buiten staat een tractor met hartjes ballonen te wachten, een cadeautje voor Sander. We maken een groepsfoto en daarna nog wat losse foto’s met de ouders en andere dag gasten. Ik ga daarna met het bruidspaar nog foto’s maken, binnen op de locatie. En nog een aantal foto’s voor het gebouw met de auto van Rianne haar vader. De moter van de auto heeft al even warm gedraaid en voelt aan als een heerlijke kachel. Geen overbodige luxe met deze tempratuur. Na dat we foto’s hebben gemaakt volgt onze weg naar het park. Rianne heeft een wens, op het bruggetje bij de mooie boom. Dat gaan we natuurlijk regelen en we maken een aantal prachtige foto’s in het park. Daarna gaan we naar de het café in reduzum en daar wordt een heerlijk warm bakje thee / koffie geschonken.

De taart staat al gepresenteerd op de tafel ik maak hier een foto van. Daarna schuif ik de tafel naar voren en ga ik achter de tafel staan en Rianne en Sander komen erbij. Ze gaan nu de taart aansnijden en dit ongeveer perfect. Met twee keer een schrik moment dat taart bijna omviel, maar daar kunnen we alleen maar op lachen en zullen we snel vergeten. Daarna geven ze elkaar heel klassiek een hapje taart, met een grote glimlach. Ze genieten van elkaar en gaan dan heerlijk relaxen met hun familie en vrienden. Een warm buffet wordt er straks nog opgediend maar voor nu zit mijn werk erop. Ik ga weer terug naar Leeuwarden en zeg het bruidspaar gedag.

Lieve Sander en Rianne, heel veel geluk voor nu en de toekomst. Dat als jullie wensen en dromen uit mogen komen! Bedankt dat ik jullie huwelijk mocht fotograferen in deze roerige tijd. Maar het was een prachtige dag, jullie kunnen hier met een mooie herinnering op terug kijken. Ik zie jullie snel bij het ophalen van jullie trouwalbum.

Liefs Christha

POST A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.